نارگیل میوهای است بسیار مقوی و مغذی که درخت آن در نواحی گرمسیری رشد میکند و به بار مینشیند. این میوه دارای طبیعت گرم است و چون چرب و پرکالری است، مصرف آن را به ورزشکاران، افراد در حال رشد و کودکان توصیه میکنند.
گوشت نارگیل دارای آنزیمهای مفید است و در شیره آن اسید آمینههای مختلفی وجود دارد .نارگیل به خاطر داشتن چربی و مواد نشاستهای چاقکننده است و حرارت بدن را بالا میبرد . درمانکننده خوبی برای کبد است، دهان را خوشبو و درد مثانه را رفع میکند .
نارگیل همچنین ادرارآور است و با همه این خواص هم، ملین و هم ضد اسهال است. برای درمان ناراحتی معده و تقویت دستگاه هاضمه مفید بوده و در درمان کمردرد بسیار موثر است. این میوه برای بیماریهای پوستی نافع و سبب نرمی و لطافت پوست میشود. روغن نارگیل برای تقویت و شفافیت مو موثر است و حافظه را تقویت میکند .
توجه داشته باشید نارگیل برای سلامتی و نیروبخشی سالمندان و کودکان بسیار مفید است، ولی چون کمی دیرهضم است، باید آن را با شکر مصرف کرد و نیز بهدلیل گرم بودن آن، افراد گرم مزاج باید نارگیل را با میوههای ترش، مانند لیمو ، هندوانه یا میوههای فیبردار با طبیعت سرد، مانند کیوی و مرکبات استفاده کنند. این میوه خوش طعم، دارای مقادیر زیادی کلسیم، فسفر، آهن، پروتئین، انواع ویتامین «B» ویتامین «C» میباشد .سدیم ، فسفر ، پتاسسیم و آهن موجود در نارگیل، باعث شده آن را غذای کامل معرفی کنند .
در انتخاب و خرید نارگیل، دقت کنید، میوهای را انتخاب کنید که سنگین باشد و با تکان دادن آن صدای آب به گوش برسد. در غیر این صورت، نارگیل کهنه و آب آن خالی شده و هوا کشیده و سالم نیست. برای تشخیص ، نارگیل را در دست بگیرید و آنرا تکان دهید، اگر صدایی شنیده نشد، بدانید مغز سفید نارگیل به سختی جدا خواهد شد. اگر پوست و غلافی سبز داشت، بدانید مغز آن نرم و سفید رنگ است .
برای نگهداری آن، میتوانید تا چند روز تکههای نارگیل را در ظرف در بسته یا پاکت نایلونی در یخچال بگذارید ولی برای درازمدت بهتر است شیره آن را تهیه کنید و در طبخ انواع غذاها و طعمدار کردن مواد غذایی از آن استفاده کنید. توجه داشته باشید که شیره نارگیل با آب درون نارگیل تفاوت دارد. گرچه آب درون نارگیل هم به شیره نارگیل معروف است.
در هر 100 گرم نارگیل، حدود 350 کیلو کالری موجود است، بنابراین چاقها در مصرف آن زیادهروی نکنند.
طرز تهیه شیره نارگیل
مواد لازم:
نارگیل: 2 تا 3 عدد
آب داخل نارگیل: هر چه موجود بود .
آب ولرم: یکونیم لیتر یا 5 لیوان
طرز تهیه:
ابتدا الیاف میوه را از آن جدا کنید . وقتی لفافه را جدا کردید، روی آن سهنقطه سیاه مشاهده میکنید که به آنها چشم نارگیل گفته میشود. برای استفاده از شیره یا همان آب داخل نارگیل میتوانید چشمهای نارگیل را با یک جسم تیز، سوراخ کنید و آب داخل نارگیل را کاملا در یک ظرف تمیز خالی کنید و چون پوست آن سخت است باید با زدن ضربه روی خط میانی روی پوست آن را بشکنید یا نیم ساعت در فر با حرارت ملایم گذاشته و خودش ترک خورده و آن را جدا کنید. بعد از کندن پوست سخت، میوه را چند تکه کنید. پوست قهوهای را هم نازک با پوستکن، پوست بگیرید. گرچه قابل خوردن است ولی برای تهیه شیره باید این پوست را هم جدا کنید. نارگیل را قطعه قطعه کنید. درمخلوط کن بریزید و سعی کنید آن ر ا به صورت آسیاب شده درآورید .
سپس آب گرم و آب نارگیل را به آن اضافه کنید و مجددا با مخلوط کن، زده شود تا صاف و یکدست شده و بعد آن را در ظرفی بریزید و نیم ساعت، استراحت دهید. بعد از این زمان مایع را در پارچه نازک و تمیزی بریزید و آن را صاف کنید. آنچه حاصل میشود، شیره نارگیل است .
میتوانید برای بار دوم هم این کار را انجام دهید ولی شیره اول غلیظ و طعم و مزه بیشتری دارد .از شیره دوم برای طعمدار کردن غذاها و آشپزی استفاده میشود. در واقع شیره نارگیل را از خمیر نارگیل تهیه میکنند و بسیار مغذی است. درنهایت آنچه باقی میماند را خشک کنید و بهصورت پودر نارگیل آسیاب کنید و در شیرینیپزی و پخت انواع حلوا از آن بهره ببرید. برای خشک کردن هم میتوانید، خمیری که از شیره بهدست آمده را روی سینی فر بریزید و با دمای 110 درجه سانتیگراد به آرامی خشک کنید. دقت کنید مرتب آن را زیر و رو کنید و به آن سر بزنید تا تغییر رنگ ندهد و سفید خشک شود. این پودر نارگیل تازه و عطر و بوی خوبی دارد.
شیرینی نارگیلی
مواد لازم:
پودر نارگیل: 2 لیوان
آرد سفید یا آرد برنج: یک قاشق غذاخوری
پودر شکر: یکونیم لیوان
سفیده تخم مرغ: 3 عدد
پودر پسته و وانیل: کمی
طرز تهیه:
ابتدا سفیده را با همزن برقی، آنقدر بزنید تا بهصورت کف در آمده و از ظرف نریزد. شکر را کم کم اضافه کنید و همچنان به هم زدن ادامه دهید تا مواد، کشدار شده و آرد و وانیل و پودر نارگیل را به ترتیب به مایه بیفزایید. در این مرحله برای همزدن از یک قاشق چوبی استفاده کنید. مواد را داخل قیف بریزید. کف سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید و کمی چرب کنید .مواد را با فاصله روی کاغذ چرب شده بریزید و در نهایت کمی پودر پسته روی آنها بپاشید و در فر از قبل گرم شده با دمای 160درجه سانتیگراد به مدت ده دقیقه قرار دهید تا شیرینی پخته شود و بعد از این زمان، فر را هم خاموش کنید و پنجدقیقه دیگر شیرینیها را از فر بیرون آورده و در یک ظرف در بسته بگذارید تا شیرینی نرم بماند .
دسر نارگیل
مواد لازم:
خامه فرم گرفته: 2 لیوان
پنیر خامهای: 250 گرم
پودر نارگیل: یک پیمانه
پودر ژلاتین: دوسوم لیوان
زرده تخم مرغ: 5 عدد
شیر نارگیل: یک لیوان
شکر: یک لیوان
طرز تهیه:
زردههای تخم مرغ را با شکر مخلوط کنید و خوب بزنید تا پف کند. بعد شیره نارگیل را به شکر و زردهها اضافه کنید و کاملا مخلوط کرده و آن را روی حرارت بگذارید .بعد از جوش آمدن،مرتب به هم بزنید تا کاملا زردهها پخته شده و مایه صاف و یکدست باشد . در این مرحله پودر نارگیل را اضافه و مخلوط کنید. سپس مواد را از روی حرارت برداشته و کنار بگذارید . پودر ژلاتین را به روش بن ماری با مقدار کمی آب روی حرارت بخار کتری بگذارید تا حل شود. پنیر خامهای و خامه را هم مخلوط کنید و خوب به هم بزنید. حالا همه مواد را در مخلوط کن ریخته تا کاملا زده شود. از مواد به اندازه یک فنجان بردارید و با رنگ خوراکی مورد نظرتان مخلوط کنید و برای تزئین نگه دارید و بقیه مواد را در قالب ژله بریزید و یک و نیمساعت در یخچال قرار دهید تا کاملا مواد بسته شده و بعد مواد رنگی را روی آن بریزید و چند ساعت دیگر در یخچال بگذارید. ظرف ژله را در دیس مناسبی برگردانید و روی آن را با پودر پسته و پودر نارگیل تزئین کنید و از مهمانان خود پذیرایی نمایید.
مرغ با طعم نارگیل
مواد لازم:
مرغ بدون استخوان: 450 گرم
روغن زیتون: 3 قاشق غذاخوری
پیاز رنده شده: یک عدد
زعفران آب کرده: 2 قاشق غذاخوری
سیر رنده شده : 2 حبه
سرکه: 2 تا 3 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل: به میزان لازم
پودر تخم گشنیز: یک قاشق مرباخوری
ترخون خشک: 2 قاشق غذاخوری
کره: 100 گرم
شیر نارگیل: یک لیوان
آرد ذرت: یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
برای تهیه این غذا ابتدا پودر تخم گشنیز و ترخون خشک را در تابه بریزید و روی حرارت ملایم بدون روغن تفت دهید تا بو داده شود . بعد با کره نرم شده مخلوط کنید و در یخچال بگذارید تا دوباره بسته شود و به این ترتیب کرهای با طعم گشنیز و ترخون آماده کنید. به جای ترخون میتوانید از مرزه و ریحان هم استفاده کنید.
در یک ظرف مناسب شیرنارگیل ، سرکه و روغن زیتون، پیاز و سیر رنده شده و نمک و فلفل را مخلوط کنید. گوشت مرغ را به ابعاد منظم خرد نمایید و در این مخلوط، به مدت یک ساعت در یخچال بگذارید. و بعد در روغن داغ سرخ کنید و در یک ظرف مناسب چیده و اطراف آن را با انواع سبزیجات بخار پز و زیتون و لیمو تزئین کرده و میل نمایید.
شیر نارگیل خانگی
مواد لازم:
شیر: یک لیوان
شیر نارگیل: یک لیوان
عسل: 3 قاشق غذاخوری
پودر نارگیل، و پودر پسته: از هر کدام یک قاشق غذاخوری
وانیل: نوک قاشق چایخوری
شربت گیلاس یا توتفرنگی : یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
شیر و شیر نارگیل و پودر نارگیل را با عسل و وانیل مخلوط کنید. این مقدار مواد را در سه لیوان متوسط بریزید و روی آن را پودر پسته پاشیده و با یک قاشق شربت توتفرنگی یا شربت گیلاس اطراف آن را تزئین کنید و با یک برش کیک میل نمایید .میتوانید از تکههای خرد شده توت فرنگی هم برای تزئین استفاده کنید. این میان وعده، مناسب افراد لاغر و ورزشکاران و کودکان در حال رشد است.
منبع: جام جم